L’Impost de Turisme Sostenible propicia l’adaptació a l’emergència climàtica de 54 hectàrees de bosc públic

Autora : Anna Feuerbach

Les tasques realitzades a nou finques i monts públics han estat finançades amb 620.125€

Aquesta actuació, s’ha dut a terme a nou localitzacions, ha estat finançada amb 620.125€ provinents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). Així, el projecte ‘Bosc Públic: millora del paisatge forestal’, ha propiciat la protecció de 54,2 hectàrees de terreny forestal públic.

És important destacar la importància d’aquestes intervencions, ja que ajuden a «adaptar els boscos a l’emergència climàtica i a fer-los més resilients de cara a escenaris adversos com els incendis forestals». Les actuacions de gestió activa del territori no només eviten el perill del foc, sinó també «els d’altres danys que pateixen els boscos autòctons com la sequera, la introducció d’espècies exòtiques o l’abandonament del camp».

Comptar amb les faixes d’autoprotecció contra incendis és una «gran eina de prevenció», ja que «es crea una ruptura de la massa forestal, fet que dificulta la propagació del foc». Amb la defensa del bosc «es mitiga un dels problemes ambientals més severs que pateix la conca mediterrània: la desertificació».

Així doncs, amb les tasques a 13,36 hectàrees de la finca pública, Son Real és una de les localitzacions on s’ha abastat més superfície. S’han creat franges de seguretat en els límits, a més d’una faixa auxiliar de defensa en cas d’incendi forestal. L’objectiu és aconseguir una major protecció davant els incendis alhora que es crea un mosaic paisatgístic que afavoreix la biodiversitat local.

Una altra de les finques on més hectàrees s’ha tractat ha estat Sa Duaia. A les 15,2 ha s’hi han realitzat tasques de desbrossament de la faixa existent i se n’han fet de noves per protegir les repoblacions que s’hi han fet durant els darrers anys per recuperar la coberta vegetal afectada per incendis forestals.

A més, s’ha treballat a les finques públiques de Cúber (10,08 ha), Es Canons (6,5 ha), Planícia (3 ha), Son Tries (1,98 ha), la Comuna de Muro (1,57 ha), el parc Natural de Llevant (1,5 ha) i a l’àrea recreativa de Can Picafort (1,05 ha)

Les actuacions han consistit a eixermes, aclarides, podes, suport a la regeneració natural, eliminació de tanyades i tractaments preventius enfront de pertorbacions per erosió, nevades o incendis, d’acord amb el que preveu el Pla Forestal de les Illes Balears. Les tasques s’han realitzat a superfícies d’alzinar, pineda, garriga i càrritx.

Finca Es Canons. Abans
Finca Es Canons. Després

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...