PREVENIR ÉS ACTUAR

Si vius a una zona forestal o propera al bosc, tens l’obligació de crear un perímetre o franja de seguretat al voltant del teu habitatge, per reduir la quantitat i continuitat de la vegetació que podria cremar en cas d’incendi forestal.

Es tracta d’una tasca idònia per fer durant l’hivern, de cara a estar preparats en començar l’estiu, és a dir, abans del 1 de maig quan s’inicia l’època de major risc d’incendi forestal.

Amb la regla 30 m / 3 m és fàcil recordar quines són les mesures recomanades per estar ben protegit, tant per tu, com pels qui t’envolten o et poden ajudar en cas d’incendi. 

Protegeix ca teva del foc!

LA CULTURA DEL RISC

Els incendis forestals s’han convertit en les últimes dècades en un problema d’àmbit social, ja que els incendis han començat a amenaçar, a més del patrimoni forestal, les vides i les cases d’aquells que habiten dins o limitant amb territori forestal. Això és degut fonamentalment a la pèrdua de la gestió de les zones forestals, pèrdua d’activitats econòmiques agroforestals, i a l’augment de zones d’urbanització més o menys disperses, ja sigui com a habitatges de primera ocupació o de segona residència. Així, aquests incendis que afecten l’anomenada interfície urbano – forestal, s’han convertit sense dubte en els sinistres per incendi forestal que més preocupen als operatius d’extinció a causa de la seva elevada dificultat i a la perillositat que comporten tant per a les persones que viuen en el territori afectat com per al personal encarregat de l’extinció.

A les Illes Balears la situació es mostra especialment preocupant a causa de l’alta ocupació urbanística del territori agroforestal en un espai relativament petit i que és a més destinació turística de primer ordre. Per això, des de fa anys s’està treballant en l’estudi de la interfase urbà-forestal, amb la caracterització cartogràfica d’aquesta, i en el foment de la prevenció i l’autoprotecció.

El treball en prevenció en aquestes zones és un pilar fonamental per a millorar la seguretat de les persones i disminuir la vulnerabilitat de les edificacions que estan en zona forestal, preparant així un escenari més resilient a aquesta mena de sinistres que permeti reduir la incertesa que provoca un incendi forestal en aquests casos.

A més no s’ha d’oblidar que els efectes del canvi climàtic agreugen encara més els risc d’incendis i per tant és una problemàtica que es preveu que augmenti des de ja, cap a futur.

Abans i després d'un incendi

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...