PREVENIR ÉS ACTUAR

Si vius a una zona forestal o propera al bosc, tens l’obligació de crear un perímetre o franja de seguretat de 30 metres al voltant del teu habitatge, per reduir la quantitat i continuitat de la vegetació que podria cremar en cas d’incendi forestal.

Es tracta d’una tasca idònia per fer durant l’hivern, de cara a estar preparats en començar l’estiu, és a dir, abans del 1 de maig quan s’inicia l’època de major risc d’incendi forestal.

Amb la regla 30 m / 3 m és fàcil recordar quines són les mesures recomanades per estar ben protegit, tant per tu, com pels qui t’envolten o et poden ajudar en cas d’incendi. Les característiques que ha de complir la franja de seguretat de 30 m són:

 • Distancia mínima entre copes dels arbres de 3 m.
 • Distancia mínima de les copes dels arbres a l’habitatge de 3 m.
 • Poda de peus arboris adults a una alçada mínima de 3 m de terra.
 • Cobertura arbustiva inferior al 30%.
 • No hi haurà peus arbustius a menys de 3 m de l’habitatge.

Falca de radio campanya de prevenció:

Tinc una casa a zona forestal, què he de fer?

Has de tenir una franja de seguretat de 30 metres al voltant de la casa de manera que s’impedeixi o dificulti el pas del foc. En cap cas es tracta d’eliminar tota la vegetació de la franja, només cal reduir la quantitat d’arbres i arbustos creant discontinuïtats verticals i horitzontals.

És obligatori fer la franja de seguretat de 30 metres?

Sí.
L’article 77.3 de la Llei 3/2019 Agrària de les Illes Balears diu que en el cas dels habitatges unifamiliars amb zones d’interfície urbà-forestal s’haurà d’executar i mantenir una franja exterior perimetral de seguretat de 30 metres d’amplada mínima.

Com ha de ser aquesta franja de seguretat?

Les característiques que ha de complir la franja de seguretat de 30 metres són:
– Distància mínima entre copes dels arbres de 3 m.
– Distància mínima de les copes dels arbres a l’habitatge de 3 m.
– Poda de peus arboris adults a una alçada mínima de 3 m de terra.
– Cobertura arbustiva inferior al 30%.
– No hi haurà peus arbustius a menys de 3 metres de l’habitatge.

Necessito autorització per fer la franja de seguretat?

Sí.
En cas de terreny rústic, per fer treballs forestals de tales, podes i desbrossaments cal una autorització administrativa. Cal contactar amb l’Agent de Medi Ambient (AMA) de la zona per concertar una visita a la parcel·la, que n’expedirà un informe d’autorització in situ. Per obtenir el telèfon de l’AMA cal trucar al 971 17 66 77 (Servei de Gestió Forestal).
En cas de terreny urbà, us heu de posar en contacte amb l’Ajuntament corresponent.

CULTURA DEL RISC

Els incendis forestals s’han convertit en les últimes dècades en un problema d’àmbit social, ja que els incendis han començat a amenaçar, a més del patrimoni forestal, les vides i les cases d’aquells que habiten dins o limitant amb territori forestal. Això és degut fonamentalment a la pèrdua de la gestió de les zones forestals, pèrdua d’activitats econòmiques agroforestals, i a l’augment de zones d’urbanització més o menys disperses, ja sigui com a habitatges de primera ocupació o de segona residència. Així, aquests incendis que afecten l’anomenada interfície urbano – forestal, s’han convertit sense dubte en els sinistres per incendi forestal que més preocupen als operatius d’extinció a causa de la seva elevada dificultat i a la perillositat que comporten tant per a les persones que viuen en el territori afectat com per al personal encarregat de l’extinció.

A les Illes Balears la situació es mostra especialment preocupant a causa de l’alta ocupació urbanística del territori agroforestal en un espai relativament petit i que és a més destinació turística de primer ordre. Per això, des de fa anys s’està treballant en l’estudi de la interfase urbà-forestal, amb la caracterització cartogràfica d’aquesta, i en el foment de la prevenció i l’autoprotecció.

El treball en prevenció en aquestes zones és un pilar fonamental per a millorar la seguretat de les persones i disminuir la vulnerabilitat de les edificacions que estan en zona forestal, preparant així un escenari més resilient a aquesta mena de sinistres que permeti reduir la incertesa que provoca un incendi forestal en aquests casos.

A més no s’ha d’oblidar que els efectes del canvi climàtic agreugen encara més els risc d’incendis i per tant és una problemàtica que es preveu que augmenti des de ja, cap a futur.

Si vius al bosc, preparat! és la teva responsabilitat

Per a la teva seguretat, cal que tinguis:

 • Faixa perimetral d’autoprotecció (disminueix la quantitat de vegetació, recupera cultius abandonats)
 • Xemeneies protegides de fuita d’espurnes
 • Porxades i mobiliari exterior amb materials de baixa combustibilitat
 • Llenyeres protegides
 • Barbacoes protegides
 • Tanques de materials de baixa combustibilitat
 • Camins esbrossats a ambdós costats
 • Portalades amples i accessibles

LONGITUD INTERFÍCIE

Segons un estudi realitzat al IV Pla General de Defensa contra Incendis Forestals, hi ha una longitud total d’interfície de 4.270,5 km a les Illes Balears. Aquesta és la longitud total del perímetre de cada situació d‟interfície (habitatges, urbanitzacions,…) en contacte amb superfície forestal.

58,2%

Mallorca

2.485,5 km

12,7%

Menorca

543,4 km

23,9%

Eivissa

1.021,7 km

5,2%

Formentera

220,0 km

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...