III Trobada de responsables municipals per abordar la planificació i la prevenció d’incendis forestals a les Illes Balears

Autor: Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl

Aquest any, la trobada ha estat organitzada per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, i també s’hi ha sumat la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

Els dies 7, 8 i 9 de novembre, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques, ha organitzat la III Trobada de responsables municipals sobre la gestió d’incendis forestals a nivell municipal i el nou INFOBAL, a les illes d’Eivissa, Mallorca i Menorca, respectivament.

L’objectiu de la trobada ha estat reflexionar conjuntament i donar eines sobre la necessitat de prevenir els incendis forestals i limitar les seves greus conseqüències sobre el medi ambient, residents i visitants de cada un dels pobles, urbanitzacions i habitatges de les Illes.

Per aquestes jornades, la Direcció General d’Emergències i Interior s’ha sumat a la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal per presentar el nou INFOBAL (Pla Especial de Protecció Civil d’Emergències per Incendis Forestals, recentment aprovat), de cara a donar-lo a conèixer i parlar del paper de les corporacions municipals en les emergències per incendis forestals.

La jornades han estat un èxit de participació, amb més de 90 persones a Mallorca, i al voltant de les 50 persones a Menorca i Eivissa. És a dir, gairebé 200 persones, tant des de l’àmbit municipal o local, de protecció civil, de la gestió forestal, associacions, Agents de Medi Ambient, propietaris o gestors, etc. han assistit a les jornades. Aquesta tercera trobada, que ha tengut el suport de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), dona continuïtat a les celebrades els anys 2015 i 2019.

A més, enguany s’ha comptat amb la participació de Federico Grillo, tècnic enginyer forestal i tècnic d’Emergències del Cabildo de Gran Canària, amb amplis coneixements i experiència en la problemàtica dels incendis forestals i la protecció civil. Grillo va participar activament en la gestió i direcció tècnica de l’extinció de l’incendi forestal d’Arafo i Candelaria de l’illa de Tenerife del passat mes d’agost, el més greu d’aquest estiu a tota Espanya. L’incendi va afectar més de 15.000 hectàrees i va obligar el desallotjament de més de 3.000 persones, amb una dotzena de municipis afectats. La resta de ponències han estat impartides per responsables tècnics de les dues conselleries.

Durant les ponències s’ha volgut fer una crida a la coresponsabilitat dels ajuntaments perquè elaborin els documents de planificació local de prevenció d’incendis forestals. També es pretén mobilitzar els ciutadans situats en interfase urbana forestal perquè facin actuacions d’autoprotecció per garantir la seva seguretat i possibilitar la intervenció dels mitjans d’extinció en cas de sinistre. A més, s’ha presentat la nova guia de prevenció editada per Xarxa Forestal, Conviure amb els Incendis Forestals, que pretén ser una eina de divulgació per inculcar la cultura del risc i fomentar la protecció dels habitatges que es troben a les zones d’interfície urbana-forestal.

Cal ser proactiu abans de l’incendi forestal (prevenció), no únicament durant o després de l’emergència, que és quan tothom es bolca en participar, Federico Grillo

En aquest enllaç de la videoteca de Xarxa Forestal està la primera part de la jornada a Mallorca, amb la ponència de Federico Grillo, a més de la presentació de la trobada, entre d’altres.

En aquest enllaç, estan a disposició de qui estigui interessat, les diferents presentacions dels ponents de les dues direccions generals a les diferents illes, i també d’en Federico Grillo.

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...