SOS: Boscos en Perill

En l’actual context de canvi global que estan patint els ecosistemes forestals de tot el món, i en particupar i de manera especial els de la mediterrània occidental, possen en greu perill la pervivència de les masses forestals tal i com els coneixem avui en dia. 

Els incendis forestals, la pèrdua de l’activitat rural durant la meitat del segle passat o el creixent increment de plagues i malalties forestals, són alguns dels riscos i problemes ambientals als quals s’enfronten els boscos de les illes Balears.

1. Abandonament rural i pèrdua del paisatge cultural

L’abandonament rural a les Balears és palesa a partir de la dècada dels anys seixanta del segle XX, quan es deixen de banda l’activitat agrària i els treballs del bosc per a la dedicació al sector terciari (serveis). Amb tot, la superfície forestal no ha aturat de créixer durant les darreres dècades. En concret, des de 1971 al 2010, la massa forestal s’ha incrementat en un 26%, passant de 176.590 a 220.785 ha. Es tracta d’un procés d’aforestació derivat de l’abandonament agrícola de terres marginals.

Aquest procés d’aforestació i d’abandonament agrícola té conseqüències en els processos ecogeomorfològics. Entre els més importants és la pèrdua del paisatge en forma de mosaic agroforestal i com a conseqüència dels ecotons, és a dir, de la varietat d’espais destinats a poder suportar major diversitat biòtica, tant d’espècies de flora com de fauna. A més, la pèrdua del paisatge agroforestal, suposa un increment dels riscos naturals per incendi forestal

Foto 1: procés d’aforestació a la serra de Tramuntana. Pèrdua d’antigues marjades de cultiu d’oliveres

Foto 2: el paisatge cultural en forma de mosaic agroforestal de l’illa de Menorca, proporciona espais diversos d’ecotons, que són més resistents als fenòmens naturals i tenen capacitat per albergar major biodiversitat.

2. Degradació per canvi global

Una de les conseqüències del canvi climàtic és la pèrdua de la qualitat genètica i de la seva variabilitat, així com un increment de les plagues i malalties i dels seus efectes

Fotos: Algunes plagues forestals dels boscos insulars

Greus problemes de degradació per herbivoria:

La sobrepoblació de cabra assilvestrada a l’illa de Mallorca és un dels problemes de degradació de la flora autòctona més importants, que posen en greu perill la conservació de les masses forestals

Foto: Danys generats per sobrepoblació de cabra assilvestrada

3. Pèrdua dels valors ambientals i del paisatge per incendis forestals. Pèrdua de la seguretat ciutadana.

En l’actual escenari de canvi global, s’esperen incendis forestals més intensos, més extensos i més perillosos, que generen una pèrdua de la qualitat del paisatge, dels valors ambientals i de la seguretat ciutadana

El canvi climàtic és un procés que agreuja de manera molt significativa els impactes dels incendis forestals a la Regió Mediterrània, ja que allarga de manera important el període de sequera (sequeres molt més llargues i intenses). En situacions pre‐incendi, incrementa la disponibilitat del combustible forestal al foc i genera escenaris propensos a noves plagues i malalties forestals, tot reduint la vitalitat dels boscos i, en definitiva, generant un paisatge menys resistent als incendis. A més, els incendis actuals són molt més perillosos ja que la proliferació d’habitatges a les zones forestals i a les zones d’interfície urbana forestal posa en greu perill a la població que viu en aquests espais.

La recurrència d’incendis és la principal amenaça i genera una reducció de la biodiversitat i una degradació ambiental i a la desertificació.

Després d’un incendi forestal moltes variables, tals com l’estat de la vegetació, el pendent, el tipus de sòl, severitat del foc, intensitat de la pluja, la presència d’estructures de conservació de sòl i aigua (p. ex. terrasses), etc, causen respostes divergents en quant a les taxes d’erosió i exportació de sediments. Aquest fet, incrementa el risc d’erosió, podent‐se donar situacions de degradació del sòl irreversibles com és la desertificació. En aquest sentit, un dels factors causals més importants d’increment de l’erosió i degradació del sòl a la conca mediterrània són els incendis forestals.

Davant la greu i imminent amenaça del canvi climàtic i dels seus efectes, és imprescindible lluitar contra l’abandonament rural, gestionant activament i de manera sostenible els boscos de les illes. La generació d’un paisatge més resistent i menys vulnerable als riscos ambientals, millorant la rendibilitat dels recursos forestals, valorar els boscos, resulta imprescindible per protegir i conservar-los per al futur de la societat.

Foto: Amb l’actual situació de canvi global, s’esperen incendis més intensos, més extensos i més perillosos, com l’ocorregut el 2013 a Andratx.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...