En quines condicions, quan i a on es pot fer ús de foc o cremar restes vegetals?

En tots els casos, caldrà comprovar tres (3) aspectes per saber si cremar restes vegetals o fer ús del foc està Permès amb precaució, cal una Autorització administrativa o està totalment Prohibit:
(1) Nivell diàri d’Alerta Foc (als mapes diàris de més abaix)
(2) Tipus de terreny (al quadre)
(3) Època de perill (al quadre)

Tots els dies de l’any, s’estableixen mapes diàris informatius del nivell d’alerta (Alerta Foc) per risc meteorològic d’incendi forestal existent en l’àmbit de les Illes Balears. Aquests mapes diaris determinen en part la regulació diària de la crema de restes vegetals o ús de foc, complementàriament a la ja establerta en funció del tipus de terrenys on es vol fer aquesta. Del nivell Alerta Foc 1 a Alerta Foc 4 s’indica el perill d’incendi forestal, de menor a major grau.

Per Alerta Foc 4 s’apliquen automàticament les limitacions establertes a l’article 48.6 de la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forest, modificat pel Reial decret llei 15/2022, de 1 d’agost, pel qual s’adopten mesures urgents en matèria d’incendis forestals, sense perjudici del que resulti d’aplicació del Decret 125/2007, de 5 d’octubre. Aquestes limitacions són les següents:

– Encendre foc a tot tipus d’espais oberts, en l’àmbit d’aplicació de la llei (terrenys forestals)

– La suspensió temporal, mentre es mantingui el risc esmentat, de totes les autoritzacions concedides de crema de rostolls, de pastures permanents, de restes de poda, i de restes silvícoles.

– Encendre foc a les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com a zones recreatives i d’acampada, incloses les zones habilitades per fer-ho.

– La utilització de maquinària i equips als terrenys forestals i a les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant d’aquells, el funcionament dels quals generi deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques, llevat que l’òrgan competent n’hagi autoritzat expressament el seu ús o resultin necessàries per a l’extinció d’incendis.

– La introducció i ús de material pirotècnic, excepte en terrenys urbans a més de 500 m de zona forestal.

– Llençar o abandonar objectes en combustió o qualsevol mena de material susceptible d’originar un incendi.

Pel que fa a l’Autorització administrativa de cremes o ús del foc consulteu els tràmits a https://www.caib.es/sites/xarxaforestal/ca/tramits

Nivells d'AlertaFoc

– «Alerta Foc 1»: risc meteorològic d’incendi forestal baix d’AEMET, i sense avisos meteorològics per FMA prevists aplicables al nivell d’alerta.
– «Alerta Foc 2»: risc meteorològic d’incendi forestal moderat o alt d’AEMET, i sense avisos meteorològics per FMA prevists aplicables al nivell d’alerta.
– «Alerta Foc 3»: activació formal d’avisos meteorològics per FMA (vents, temperatures màximes, onades de calor i/o tempestes), independentment del risc d’incendi forestal d’AEMET, o quan concorrin circumstàncies singulars a partir de l’anàlisi de perill.
– «Alerta Foc 4»: risc meteorològic d’incendi forestal molt alt o extrem, o quan concorrin circumstàncies singulars a partir de l’anàlisi de perill, independentment de l’existència d’avisos meteorològics per FMA aplicables al nivell d’alerta.


Mapa diari del nivell d’alerta per risc meteorològic d'incendi forestal

Avui
Avui

Consultau les dades tècniques de l’elaboració del mapa al web del Servei de Gestió Forestal

Notes

 1. Actualitzacions per cada dia de l’any, mapes amb vigència diària.
 2. Llista de municipis per comarca, a efectes del mapa territorialitzat:
  • Mallorca:
   • Tramuntana-Sud: Andratx, Calvià, Puigpunyent, Esporles, Estellencs i Banyalbufar.
   • Tramuntana-Nord: Valldemossa, Sóller, Deià, Bunyola, Santa Maria, Alaró, Pollença, Alcúdia, Campanet, Escorca, Selva, Mancor, Fornalutx, Alaró i Lloseta.
   • Llevant: Artà, Capdepera, Son Servera, Sant Llorenç, Manacor, Felanitx i Cabrera (Palma).
   • Pla i Migjorn: la resta.
  • Menorca: tots els municipis.
  • Eivissa: tots els municipis.
  • Formentera
 3. Fonts per elaborar el mapa:
  • A partir de la informació publicada per AEMET, elaborada mitjançant dades meteorològiques i models numèrics de predicció del temps. El nivell del mapa fa servir la metodologia de l’índex canadenc (FWI, Fire Weather Index) i les variables d’entrada del model d’estimació del perill són: la previsió de temperatura de l’aire (T), de l’humitat relativa (HR), de la velocitat del vent (V) i de la precipitació registrada a les últimes 24 hores (P).
  • En base als avisos meteorològics establerts per AEMET, especialment en situacions en les que s’hagi emès avís taronja o vermell per un o varis Fenòmens Meteorològics Adversos (FMA) per vents, tempestes, temperatures màximes i/o onada de calor.
  • A partir de l’anàlisi de perill efectuat diàriament des del Servei de Gestió Forestal (Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal) i/o des de la Central de Comunicacions d’Incendis Forestals (CCIF), quan circumstàncies rellevants puguin incidir en el risc d’incendi. En aquest anàlisi, el model d’AEMET amb resolució espacial de 0,05º es comarcalitza o insularitza per facilitar la seva interpretació, sempre respectant homogeneïtat en els límits municipals.
 4. Nivells d’AlertaFoc: amb caràcter ordinari, els nivells d’AlertaFoc es determinen com la taula superior en 4 nivells.

Normativa

BONES PRÀCTIQUES

Aquestes són les condicions que hem de complir per fer un ús del foc responsable:

 1. Les cremes s’hauran de realitzar sempre en absència de vent. Preferentment al matí.
 2. El foc haurà de ser contínuament vigilat, mantenint-se localitzat sempre que sia possible a través del telèfon de contacte indicat a la sol·licitud i sense poder deixar el lloc de crema fins que aquest quedi completament apagat.
 3. Es disposarà de mitjans preparats per una ràpida intervenció que permetin sufocar qualsevol conat d’incendi que es pugui produir.
 4. Les activitats amb maquinària seran preferentment al matí. S’han d’evitar els dies de vent, i els dies més secs i calurosos.
 5. El metall de la maquinària pot colpejar amb pedres i produir espurnes. S’ha d’estar alerta.
 6. Els punts calents de cotxes, maquinària agrícola, segadores, etc,. han d’estar allunyats de material vegetal fi i sec.

En aquelles cremes on es necessiti un autorització administrativa, abans de la crema, s’haurà de comunicar al SEIB – 112 – l’hora de començament i l’hora prevista de finalització d’aquesta.

Cal tenir en compte que en cas que s’atorgui una autorització, aquesta pot resultar en suspens per fenòmens meteorològics adversos o altres circumstàncies rellevants que puguin incidir en el risc d’incendi forestal (Resolució CMA de 28/10/09- BOIB num. 168 de 19/nov/09).

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...