La conservació dels recursos genètics forestals és fonamental per mantenir els valors productius dels boscos, la seva vitalitat i el seu estat sanitari, per garantir així les seves funcions protectores i ambientals
El Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR) treballa en la recerca forestal, amb la finalitat de garantir la conservació genètica i la biodiversitat insular.
Ubicat a la finca pública de Menut, es va iniciar com a viver forestal els anys 30 del segle passat, promogut pel Districte Forestal, òrgan dependent del Ministeri d’Agricultura.
A més de la recerca i experimentació forestal, les seves principals funcions són: producció de planta autòctona, conservació de la diversitat forestal, sensibilització forestal, control del material forestal de reproducció i formació.
El CEFOR esdevé el centre de referència dels sistemes forestals de les Illes Balears, sempre perseguint els objectius de conservació de la biodiversitat
Producció de planta forestal autóctona
La producció mitjana del viver de les darreres campanyes ha estat entre 250.000 i 300.000 plantes forestals autòctones amb garantia de qualitat i procedència. Es produeixen entre moltes altres espècies:
Els objectius principals d’aquesta producció són cobrir les necessitats dels projectes de restauració i regeneració de masses forestals així com els dels Plans de Conservació promoguts per la Conselleria de Medi Ambient o el subministre de planta certificada per a la restauració de sistemes dunars degradats, de boscos afectats per tales indiscriminades o per a la restauració d’espais forestals incendiats.
A més, es disposen de 2 vivers auxiliars ubicats a les illes de Menorca i d’Eivissa.
Conservació dels recursos genètics forestals
Un dels actius més importants del CEFOR és el Banc de Llavors del Centre Forestal de les Illes Balears, amb la funció de preservar la genètica de les espècies forestals més significatives de les illes i de proveir material forestal de reproducció (MFR) per a la restauració d’hàbitats forestals degradats. Actualment el Banc de Llavors conserva llavors de 270 espècies clau de tots els hàbitats naturals presents a les illes, el que suposa el 20% de la flora total de les illes. El CEFOR a través del seu Banc de Llavors proporciona llavor i material forestal de reproducció de qualitat reconeguda i certificada d’acord amb la normativa, per a la producció immediata de planta destinada a la restauració de tots i cada un dels hàbitats forestals presents a les illes.
És una peça clau per a la conservació de les espècies forestals protegides i endemismes, ja que atresora el material genètic més preuat de cada una d’aquestes espècies més singulars. Tant és així, que durant la darrera dècada, s’han recollit uns 20.000 quilos de fruits que han proporcionat més de 250 milions de llavors, el que suposa un potencial de producció quatre vegades la quantitat d’arbres presents a les illes Balears.
El Banc de llavors, ubicat al CEFOR atresora més 250 milions de llavors, de les més de 270 espècies forestals autòctones diferents
Un centre per a la sensibilització ambiental
La Xarxa Forestal organitza diferents activitats de sensibilització a les instal·lacions del viver, a la xiloteca i a la “Caseta del bosc”, que és un espai expositiu dedicat al món forestal. A més gestiona el lliurament de planta per a programes de disseny i execució de jardins forestals en entitats públiques, centres d’ensenyament i altres entitats de caire social.
Experimentació i recerca forestal
Es realitzen accions de protecció forestal, silvicultura i genètica forestal. Per conèixer el comportament de les nostres espècies, s’experimenta amb els diferents mètodes de germinació i producció de planta, per aprofundir en el coneixement de la manipulació, germinació i conservació de les llavors.
Control genètic de la planta forestal
S’aplica i es fa el seguiment de la normativa relacionada amb el control del material forestal de reproducció (Reial Decret 289/2003, de 7 de març, sobre comercialització dels materials forestals de reproducció).
El CEFOR garanteix la producció de planta forestal autòctona de qualitat per a la restauració d’hàbitats degradats
Formació forestal
Es realitzen tallers d’ocupació del SOIB, pràctiques formatives d’estudiants de Formació Professional i s’organitzen reunions i cursos específics per a la gestió, el disseny i la innovació del medi rural forestal, així com altres cursos de caràcter general en matèria de medi ambient.
Tal i com es descriu, el CEFOR constitueix a dia d’avui un important espai de treball de la Conselleria de Medi Ambient, tant pel que fa a la quantitat de treballadors que hi fan la seva jornada ordinària, com pel volum de plantes forestals que es produeixen i que es destinen a les actuacions de restauració ambiental.
El Centre Forestal consta d’un centre de recepció i oficines, Banc de Llavors Forestals de les Illes Balears, Viver forestal, Aula polivalent, Centre de documentació forestal, Jardí Botànic i una aula d’interpretació del bosc (Caseta des Bosc).