CODI DE BONES PRÀCTIQUES

Per dur a terme la realització de feines forestals al bosc, és necessari tenir en compte una bateria de mesures preventives que ajudin a minimitzar els possibles impactes negatius derivats d’aquest tipus d’activitat. Aquestes mesures preventives es poden agrupar en 5 grans blocs, els quals són:

Disseny de les actuacions

  • Època de realització: Es realitzaran preferiblement fora de l’època de risc d’incendi.
  • Carrers de desembosc: És recomanable aprofitar antics carrers de desembosc en cas d’haver-hi. En cas contrari, aquests han de ser el més rectes possible i paral·lels entre ells, mantenint una separació màxima entre carrers de 50 metres. 
  • Eliminació de restes: És recomanable la seva eliminació a través de la trituració encara que també serà possible a través d’una crema controlada segons els condicionants establerts en l’autorització.

Manteniment de la biodiversitat en zones singulars

  • Es mantindran els arbres vells de grans dimensions amb cavitats sempre i quan no comprometin l’efectivitat de l’actuació.
  • Corredor biològic: Els marges dels torrents seran considerats com a zones d’elevada biodiversitat i no seran objecte de tallades.

Gestió de la sanitat forestal

  • Desinfecció de ferramentes: Les ferramentes a emprar en els treballs de reservació, poda i tallada sobre alzines i ullastres hauran de ser desinfectades cada vegada que es tracte un nou arbre.
  • Els arbres afectats per insectes perforadors (el banyarriquer en les alzines o el Tomicus piniperda, o Orthotomicus erosus en el pi blanc) s’haurien de tallar prioritàriament i extreta la seva llenya del bosc de manera urgent.

Silvicultura en zones singulars

  • Nius de rapinyaire: En cas d’haver-hi un o diversos nius dins la zona d’actuació, cal evitar l’actuació en els seus voltants durant el període de reproducció de l’espècie.
  • Dormidors comunals: En cas de detectar-se dormidors comunals d’espècies singulars s’haurà de respectar la seva integritat física i la tranquil·litat en un radi de 300 metres. En cas de ser necessari realitzar actuacions, aquestes es limitaran entre dues hores després de la sortida del sol i dos hores abans de l’ocàs.

Arbres singulars dins infraestructures de defensa contra incendis forestals

  • Cal fomentar el seu manteniment en un bon estat de conservació sempre i quan no comprometi la funcionalitat dels treballs de prevenció d’incendis executats.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...