Què ha estat aquest renou? Quin ocell és aquell que canta? I aquells renou que s’escoltava el vespre perquè ara no se sent?
Et convidem a fer una passejada auditiva pel bosc i conèixer la riquesa de sons que ens envolten dins els nostres forests.
Hivern. Fa un bon fred… El vent domina aquest paisatge sonor silenciós, només trencat pels sons greus de tudons (Columba palumbus) i corbs (Corvus corax). Sentim algunes intervencions molt tímides del ropit (Erithacus rubecula), el trencapinyes (Loxia recurvirostra), el ferrerico (Parus major) o la mèrlera (Turdus merula). Cases Menut, zona safareigs. (10:00 de 2/02/23)
Duet. Ferrerico & Ropit (Parus major, Erithacus rubecula). Bosc Gran. Alzinar. (11:00 de 2/02/23)
Torrent. Detall aigua. Tudó, Alarma ferrerico. (12:30 de 2/02/23)
Biofonia a trenc d’alba. Acaba de començar la primavera. Des de la zona d’experimentació sentim: passaforadí́ (Troglodyres troglodytes), Formiguer (Jynx torquilla), Busqueret de capell (Silvia atricapilla), Ferrerico (Parus major), Pinsà (Fringilla coelebs), Tudó (Columba palumbus)… Cases Menut, zona safareigs. (7:00 de 23/02/23)
Biofonia a trenc d’alba (2a part). A la biofonia s’hi afegeixen tres mens, que ens saluden i segueixen el seu camí. Cases Menut, zona safareigs. (7:30 de 23/02/23)
Camí cap a Binifaldó. Sobre un fons de pinsans i ferrericos, un passaforadí mos saluda (dues vegades) i s’en va… Passats dos minuts arriba un ferrerico i mos senyala amb la seva veu d’alarma! (8:15 de 23/02/23)
Biofonia d’horabaixa. Malgrat que bufa una mica de vent, arribam a sentir un bon grapat d’espècies escoltant des de les cases! De tots els cantons ens arriben els sons del pinsà, el ferrerico, la mèrlera, el busqueret de capell, el rossinyol bord, la cadernera, el tudó, el gorrió teulader … I davant nostre un rossinyol que de tant en tant marca el seu territori a un veïnat. Cases Menut, zona taules. (19:30 de 5/05/23)
Biofonia crepuscle. Camí cap a Binifaldó. Els pinsans se saluden per acomiadar el dia, cadascú des de la seva Alzina. Sonen mèrleres, tudons, ferrericos i picarols de fons. De cop un rossinyol (Luscinia megarhynchos) pareix que es deixondeix i mos diu: “Jo avui no pens anar a dormir!”. (20:30 de 5/05/23)
Biofonia crepuscle (2a part). Camí cap a Binifaldó . Es va fent el silenci. Encara sentim mèrleres, tudons, un reietó que ens saluda, i algun ferrerico … (21:00 de 5/05/23)
Biofonia crepuscle (3a part). Camí Binifaldó. . Conversa de tard entre mèrleres i menjamosques (Muscicapa striata), que sonen molt aguts! De cop un pinsà també vol dir-hi alguna cosa… (22:00 de 5/05/23)