Tractament del combustible vegetal en Punts Estratègics de Gestió (PEG) enfront al risc d’incendis forestals

Autora: Carolina Rodríguez

En el projecte ‘Tractament del combustible vegetal en Punts Estratègics de Gestió (PEG) enfront al risc d’incendis forestals’, s’han executat feines de gestió forestal en 54,18 hectàrees masses forestals. Aquests treballs s’han realitzat en 21 PEG de les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa i han estat finançades amb 456.630€ provinents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS)

Amb aquest projecte es pretén establir i recuperar mitjançant una gestió forestal activa, davant el risc d’incendis forestals, aquelles àrees i/o franges lineals de prevenció (PEG) que permetin generar discontinuïtat horitzontal i vertical en la coberta vegetal, creant zones de menor densitat de combustible forestal.

Els PEG s’han definit sobre els punts crítics establerts al IV Pla General de Defensa contra Incendis Forestals, ja que son punts del terreny que suposen una elevada perillositat en cas d’incendi forestal per l’efecte multiplicador en la propagació del front de flama; al ser punts que provoquen un canvi a pitjor en el comportament de un incendi. Els punts crítics o PEG es classifiquen, segons la seva localització orogràfica en:

  • Nusos de Barranc
  • Nusos de Cresta
  • Coll
Comuna de Bunyola (Mallorca)

L’objectiu dels tractaments silvícoles en els punts crítics o PEG és reduir el comportament virulent o agressiu del foc, reduir el combustible disponible i la intensitat de la flama, de manera que sigui atacable pel sistema d’extinció d’incendis forestals. Els tractaments de reducció de combustible haurien d’impedir la propagació de l’incendi a capçades, i garantir una intensitat dins dels límits de la capacitat d’extinció.

Les feines que s’han realitzat per poder aconseguir aquest objectiu han sigut principalment podes, aclarides i eixermades (desbrossaments), és a dir, tasques de manteniment d’hàbitats, que no suposen introducció de nous peus, alteracions de paisatge, ni canvis en l’estructura principal de la masses vegetals.

L’actuació en les 54,18 ha de massa forestal dels 21 Punts Estratègics de Gestió ha generat un protecció de les masses forestals properes que es veuen protegides per aquestes actuacions pels següents motius:

  • Evitar la propagació a zones més perilloses
  • Reduir la carrega de biomassa (carrega de combustible)
  • Millorar l’accessibilitat per dins de la massa forestal
  • Disminuir la intensitat de flama de l’incendi en aquest PEG

En definitiva, es tracta de crear oportunitats d’extinció pels organismes encarregats de l’extinció dels incendis forestals, al millorar la seguretat dels treballadors, generant zones on poder fer front a incendis de menys intensitat i més lents i poder frenar la seva propagació.

Sa Duaia (Mallorca)
Santa Catalina (Menorca)

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...