Obligació i responsabilitat per executar i mantenir una franja perimetral de seguretat

Autora: Empar Benlloch

Text:

Viure a un entorn forestal, dins del bosc o limitant amb ell, és un privilegi però comporta una responsabilitat. Si tenim la sort de gaudir de l’entorn natural en el dia a dia, hem d’assumir que existeix un risc d’incendi forestal al que estem exposats, hem d’avaluar-lo i hem d’implementar les mesures preventives necessàries per disminuir el risc.

Urbanització dispersa en una zona d’alt risc d’incendi forestal (ZAR)

No actuar en aquest sentit, ni prendre la responsabilitat de fer-ho, és negar un fet que tard o prompte podrà ocórrer i pot posar en perill la nostra vida, la de la nostra família i el nostre habitatge. A les Illes Balears cada any hi ha incendis que amenacen i afecten habitatges i posen en perill les persones que hi viuen allí i les que treballen per extingir l’incendi forestal. Són situacions cada vegada més freqüents i més catastròfiques no només a les Balears si no arreu del món, especialment a llocs amb clima mediterrani. 

Habitatge greument afectat per un incendi forestal a Mallorca

L’acció principal i més efectiva, hi ha d’altres, és la d’executar i mantenir una franja perimetral de seguretat al voltant del nostre habitatge. Es tracta de disminuir la quantitat de combustible vegetal per tal de dificultar el pas d’un possible incendi forestal, trencant la continuïtat horitzontal i vertical de la vegetació, amb la retirada de l’estrat herbaci sec, desbrossi selectiu de l’estrat arbustiu, poda de l’arbrat i si és necessari s’han de treure peus d’arbres per tal d’aconseguir l’objectiu de disminuir la quantitat de vegetació.

Franja perimetral de seguretat executada a una zona habitada a Mallorca

La creació i manteniment d’una franja perimetral de seguretat no només és una responsabilitat si no que és una obligació legal recollida a diverses normatives destacant la Llei 3/2019, de 31 de gener, Agrària de les Illes Balears,  art. 77. Mesures de seguretat i defensa del forest en zones de interfície urbano-forestal, IUF.

3. En el cas dels habitatges unifamiliars en zona d’interfície urbano-forestal es deurà executar i mantenir una franja exterior perimetral de seguretat de 30 metres de amplària mínima, sense acumulacions de combustible vegetal, amb un desbrossi selectiu i amb aclarides i podes de la massa arbrada que permetin trencar la continuïtat vertical i horitzontal de la vegetació.

Els propietaris d’habitatges unifamiliars situats en terreny forestal o limitant amb aquest deuran mantenir a les zones d’alt risc d’incendi forestal, a les dues bandes dels vials d’accés, franges longitudinals de seguretat de 10 metres d’amplada mínima amb actuacions preventives de control del combustible vegetal.

L’administració forestal determinarà per habitatges aïllats o en terreny rústic les característiques específiques d’aquestes franges de seguretat. 

Les accions que es facin a l’entorn forestal dels habitatges en zona forestal influeixen decisivament en la vulnerabilitat de les edificacions i de les persones que hi habiten, davant un incendi forestal.

Si l’habitatge forma part d’un conjunt d’habitatges o urbanització serà necessària la implicació de tots els veïns per tenir una comunitat resilient als incendis forestals, si falla un element es posa en perill la resta de la cadena.

Franja perimetral de seguretat executada a una zona habitada a Mallorca

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...