El CEFOR compta amb l’equip i estructura de Xarxa Forestal que s’encarrega de realitzar diferents activitats de sensibilització i formació, atenent més de 4.000 persones a l’any. A més a més, per part del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl, es gestiona el lliurament de planta per a programes de disseny i execució de jardins forestals en entitats públiques i centres d’ensenyament. Així mateix, organitza diferents activitats de sensibilització a les instal·lacions del viver, a la xiloteca i a la “Caseta del bosc”; aquest darrer és un espai expositiu dedicat al món forestal, amb recursos de sensibilització en matèria forestal.
Per altra banda, el CEFOR realitza tallers d’ocupació, pràctiques formatives d’estudiants de Formació Professional i universitaris, s’organitzen reunions i cursos específics per a la gestió, el disseny i la innovació del medi rural forestal, així com altres cursos de caràcter general en matèria de medi ambient.
El centre d’Informació del CEFOR – Menut té la funció d’atendre i donar informació als visitants. Ambientat amb elements dels boscos i del viver forestal, recull informació sobre totes les activitats que es desenvolupen al centre forestal. A la recepció també es pot trobar una col·lecció de pinyes de tot el món.
La Caseta del Bosc, anteriorment coneguda com la Caseta dels Homes, es va inaugurar el 21 de març de 2007. Aquest espai expositiu mostra la realitat dels boscos de les Illes Balears, així com els treballs forestals que s’hi desenvolupen. El seu objectiu és sensibilitzar a partir del coneixement i la valoració del patrimoni forestal que tenim, per estimar-lo i conservar-lo. En aquests anys, ha rebut una mitjana a l’any de 1.700 visitants.
Just davant de la Caseta del Bosc, a través d’un portell, es pot accedir al Bosquet de la Caseta, un alzinar de muntanya tancat des de fa 15 anys i que ha crescut al marge dels efectes de l’herbivoria provocada per cabres i ovelles. Un bosc dens i divers que permet organitzar jocs de descoberta per grups escolars. A més a més, dins aquest espai podem trobar alguns elements etnològics.
A la sala que es troba a la part baixa de la torre de defensa de les cases de Menut hi ha una col·lecció de troncs dels principals arbres i arbustos que formen part dels nostres boscos, així com d’altres que, tot i no ser autòctons, han viscut a aquestes Illes. Cada tronc presenta diferents característiques (de duresa, de color, de densitat, etc.) i ens conta la seva història a través dels seus anells de creixement. Alguns mostren haver passat sequeres o períodes d’abundància d’aigua. També a les seves fustes queden registrades les ferides, la velocitat de creixement i les infeccions. Aquestes històries ens permeten reflexionar sobre els canvis ambientals i com les diferents espècies vegetals els hi fan front.
A dins la clastra de les cases de Menut, trobem diferents eines i elements forestals que s’han utilitzat en les feines forestals al llarg del anys. Entre tots aquests elements, destaca el “burro”, un carro que s’utilitzava per transportar troncs amb l’ajuda de bous.
A la marjada que mira sobre les plataformes del viver hi ha diferents elements interpretatius que completen la visita. Els mirioscopis ens senyalen els puigs més importants que apreciem des de Menut. Mirant en sentit contrari als miroscopis, i entre la flora autòctona que ocupa part de la marjada, estan repartides fins a 12 siluetes (a tamany real) d’espècies de mamífers que habiten al bosc de Menut. Per ordre de mida trobem la cabra, la geneta, el mart, la llebre, el conill, l’eriçó, el mostel, la rata cellarda, la rata, el ratolí de bosc, el ratolí i les rates pinyades. És un repte poder trobar totes les siluetes. Trobareu també una finestra homenatge a la Serra de Tramuntana, que emmarca les muntanyes de l’altra banda de la vall i des d’on es poden fer precioses fotos de grup amb el massís de Massanella de fons.
A la paret just al costat de l’entrada a la recepció el CEFOR, hi ha siluetes de diferents ocells que es poden observar des de Menut a mida real. Trobareu una selecció que va des del més gran fins al més menut: voltor, milana, corb, tudó, falcó, ropit, pinsà, i finalment, un reietó.