Al viver forestal del CEFOR es produeix planta forestal autòctona de qualitat per poder cobrir les necessitats dels projectes de restauració forestal, regeneració de masses boscoses, així com per als Plans de Conservació d’espècies en perill o el subministrament de planta certificada per a la restauració d’ecosistemes forestals i d’hàbitats degradats o perturbats. La planta que s’hi produeix també s’utilitza per a la jardineria i paisatgisme amb flora autòctona i amb poques necessitats hídriques.
La producció mitjana anual del viver està al voltant de les 150.000 plantes forestals autòctones amb garantia de qualitat i procedència, tot i que les instal·lacions actuals del CEFOR permeten la producció de fins a 500.000 plantes a l’any.
Les espècies principals que produeix el CEFOR són les següents:
A més, es disposen de 2 vivers auxiliars ubicats a les illes de Menorca i d’Eivissa.
Anualment, es recullen les necessitats de planta forestal autòctona dels diferents departaments de la Comunitat Autònoma, per així confeccionar la llista d’espècies i quantitats necessàries a produir.
En ser l’època més adequada per a la bona germinació de cada espècie, es tria el lot de llavors més adient, es treu la quantitat necessària del Banc, i es fan els tractaments pregerminatius que facin falta.
Les llavors preparades se sembren en unes safates d’alvèols de tipus forestal plenes del substrat oportú per cada espècie.
Una vegada a la plataforma de creixement del viver s’ha d’esperar a que les llavors germinin. Per això és important donar-lis les condicions necessàries (reg, adobs, tractaments fitosanitaris, etc.) per a què la planta es pugui desenvolupar correctament.
Quan les plantes estan desenvolupades, ja poden ser plantades a les zones on se les necessiti, sigui una reforestació, una recuperació d’hàbitats degradats, un reforçament d’una espècie protegida o a un jardí mediterrani.