El Banc de Llavors és un dels actius més importants del CEFOR, que té com a funció principal la conservació dels recursos genètics forestals de les Illes Balears.
El Banc de Llavors del CEFOR es correspon a un “Banc de Germoplasma”, ja que s’hi conserven llavors o altres formes de reproducció que poden donar lloc a una nova planta. Aquesta instal·lació cientificotècnica alberga i custòdia tot el conjunt de mostres de material genètic (també denominades accessions) identificades i documentades, que son mantingudes en condicions definides per a la seva conservació i utilització. Es contempla tant la col·lecció activa, conservada a curt o mig termini, per proveir de material forestal de reproducció (MFR) al viver o pel que pugui ser necessari, com la col·lecció base, conservada a llarg termini, per preservar la genètica de les espècies forestals de les Illes.
El Banc de Llavors custòdia 270 espècies clau (20% de la flora total de Balears) de tots els hàbitats naturals, incloent-hi espècies endèmiques i protegides, i es disposen d’uns 34.000.000 de llavors emmagatzemades.
Segons la Llei de Harrington, la longevitat de les llavors es duplica per cada 1% de reducció de la seva humitat interna i per cada 5°C de reducció de la temperatura d’emmagatzematge, sent tots dos efectes additius
És una peça clau per a la conservació de les espècies forestals protegides i endemismes, ja que atresora el material genètic més preuat d’aquestes espècies més singulars. Tant és així, que durant la darrera dècada, s’han recollit uns 20.000 quilos de fruits que han proporcionat més de 250 milions de llavors, el que suposa un potencial de producció quatre vegades la quantitat d’arbres presents a les Illes Balears.
Al llarg de l’any es van recollint fruits i llavors arreu dels sistemes forestals de les Illes Balears. Això requereix una acurada planificació. S’ha de tenir en compte quan les espècies estan en fructificació, on anar a cercar-les i amb quines tècniques recollir-les.
Al Banc de Llavors es recepciona el material i es destria la llavor bona de les restes de fruit, fulles, impureses o llavors buides que s’hagin agafat.
Una vegada netes, les llavors s’introdueixen al sequer per deshidratar-les i així es puguin conservar viables durant el major temps possible. Una part d’aquestes llavors s’utilitzen per fer proves de germinació per comprovar la seva viabilitat.
Les llavors una vegada seques, s’envasen en pots hermètics. Abans es prenen diferents dades per seguir la seva traçabilitat.
Aquestes llavors envasades, normalment, es guarden refrigerades a 4 °C perquè segueixin viables fins que siguin necessàries. Quan es volen conservar a llarg termini es conserven a -20 °C.